Русенският локомотивен завод „Експрес Сервиз“ модернизира трети дизелов локомотив от серия 52, съобщиха от предприятието.
Любопитен е клиентът, за когото е била напълно преобразена оригинално произведената в ГДР машина. Поръчкака е дошла от компанията „Промет Стиил“ ЕАД, която е част от украинската металургична група „Метинвест“.
„Ситуацията за холдинга в Украйна е тежка, а най-големият им завод „Азовстал“ е окупиран. Въпреки това, „Метинвест“ инвестират в екология и енергийна ефективност с нашите маневрени решения. Желаем им успех“, съобщиха от русенския жп завод.
Собственик наа“Метинвест“ е най-богатият украинец Ринат Ахметов.
„Експрес Сервиз“ произвежда маневрени локомотиви, а също така извършва и ремонт и модернизация на стари машини. Наскоро предприятието извърши изключително мащабно преобразяване на един от локомотивите на БДЖ по теснолинейката Септември-Добринище и започна ремонт на втора машина. Освен това български маневрени локомотиви, произведени в Русе, се изнасят в десетки държави по света. Български машини обслужват дори част от маневрената дейност на високоскоростните влакове на френските железници.