В търсенето на нова световна титла с Франция Килиан Мбапе може да разчита на неочаквана помощ от Узбекистан, съобщава агенция "Фрас прес".
Голмайсторът на "петлите" отприщи страстите, след като случайно попадна на снимка до знамето на страната в Централна Азия.
След победата на Франция над Дания в събота (2:1) по време на Световното първенство в Катар, Мбапе публикува своя снимка в профила си в Инстаграм, на която той празнува попадението си в фенове. На пръв поглед снимката е най-обикновено, но като фон в нея попада знамето на Узбекистан - трибагреник - синьо, бяло и зелено, както и луна с 12 звезди.
Кадърът се превръща в един от най-популярните в профила на футболисти, като има повече от 75 000 коментара, повечето от които са на узбеци, чиято азиатска страна се намира на повече от 5000 км от Париж. Като сравнение снимката на Мбапе със световната титла през 2018 година е събрала 76 000 коментара.
"Бях доволен, че той вкара гола, но след като видях нашето знаме на снимката, стана още по-хубаво. Сякаш той тича към знамето ни", разказва пред AFP Вохид Раджадов, който е един от феновете на Франция в узбекската столица Ташкент.
"Страхувам се, че Мбапе не познава Узбекистан, но благодарение на тази снимка много хора ще се запознаят със страната ни", надява се 57-годишният мъж.
Фирузкан Якублоджаев, който е инфлуенсър в Узбекистан, заяви, че е щастлив от "това съвпадение".
"Мбапе е неочакваният герой на Узбекистан", се поздравява пред "Франс прес" собственикът на знамето Абдурахман Фазилов, който е пристигнал в Катар, за да "накара света да научи за Узбекистан и да подкрепя отбора на Франция".
"Тази снимка предизвика истински фурор в Узбекистан, всички искат от мен да отида да гледам и мача на Франция с Тунис", разказва той.
Бившата съветска република е управлявана вече четвърт век от Ислам Каримов. От 2016 година в страната, която има население от 35 милиона души, се осъществяват икономически и социални реформи, но Узбекистан все още е обвиняван, че не спазва фундаменталните човешки права.