Българската технологична компания "КуаркЕксАр" (QuarkXR) е напът да вземе над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева, съобщава фирмата. 
Българският разработчик на решение за смесена реалност (mixed reality) предоставя инфраструктура за виртуална и добавена реалност с високо качество и преди дни беше официално одобрена от румънската инвестиционна платформа "СийдБлинк" (SeedBlink).
За настоящия си рунд "КуаркЕксАр" има договорени над 1,4 млн. лв. (725 000 евро) от българския фонд "Витоша Венчър Партнърс"  (Vitosha Venture Partners) и няколко други инвеститори, а от частни инвеститори (бизнес ангели) се очаква да дойдат оставащите около 290 хил. лв. (150 000 евро).
Със своята облачна технология "КуаркЕксАр" позволява потапянето във висококачествена виртуална и добавена реалност без нужда от мощен компютър. Потребителите получават обработената картина от най-близкия до тях сървър и могат да се възползват с лекота чрез всеки безжичен хедсет, посочва разработчикът на софтуер.
"За да разгърнем допълнително потенциала на своята технология и да стъпим на още нови пазари, сме в процес на набиране на общо 875 000 евро", споделя съоснователят и управител на "КуаркЕксАр" Красимир Николов. Софтуерното решение, впечатлило редица инвеститори от няколко държави, е насочено основно към телекоми и големи корпорации. Значителен е интересът от страна на автомобилните производители, които имат нужда от качествено, бързо и безопасно обучение на новите кадри. Именно там се намесва безжичната виртуална и добавена реалност, която "КуаркЕксАр" осигурява. 
Българската компания неотдавна беше отличена от "Енвидиа" (NVIDIA) като пионер в областта на смесената реалност. Решението им е подходящо както за производството, така и за военното дело, медицината, човешките ресурси, развлекателната сфера и др. Наскоро "КуаркЕксАр" стана част от програмата на "Бош" (Bosch) - "Стартъп Харбър" (Startup Harbour) - където компаниите ще си  сътрудничат в областта на дигитализацията, изкуствения интелект, Интернет на Нещата и др.
Платформата за частни инвеститори (познати още като бизнес ангели) "СийдБлинк" е румънска, но вече има и български клон.