Новият белгийски климатичен център, който има за цел да се превърне в еталон за цяла Европа, бе открит днес в брюкселското предградие Юкел, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Целта на центъра е да координира изследванията в Белгия в областта на климата и да даде възможност на политиците да вземат информирани и научно обосновани решения. "Искаме да изведем белгийските изследвания в областта на климата на по-високо ниво", подчерта държавният секретар по научната политика Томас Дермин, който откри центъра.
В началото на тази година федералното правителство даде зелена светлина за създаването на белгийския център за изучаване на климата. В този център ще бъдат обединени и по-добре координирани всякакви проучвания в областта на климата от различни белгийски научни институции. По този начин въздействието на научноизследователските програми може да бъде увеличено.
За постигане на по-високо ниво на научните изследвания центърът за климата ще си сътрудничи с университети и с научноизследователски центрове, които изучават глобалните климатични предизвикателства. Освен това националните и чуждестранните политици могат да се обърнат към центъра, за да вземат по-целенасочени политически решения по въпросите на климата.
Новият климатичен център ще се помещава в Белгийската федерална служба за научна политика в Юкел. За управлението на центъра отговарят двама директори: Валери Труе се завръща от Аризона, за да заеме длъжността на научен директор, а Ела Ямсин от Брюкселския свободен университет ще поеме поста на оперативен директор.
След време климатичният център ще бъде координатор на изследователските дейности на повече от 100 учени, които ще имат на разположение екип от 15 постоянни служители. Федералното правителство отпуска годишен бюджет от два милиона евро за дейността на центъра.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга)