Външнотърговският оборот на Черна гора възлиза на 3,52 милиарда евро през десетте месеца на 2022 г., което е ръст от 47,9 процента на годишна база, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данни на статистическия институт на Черна гора - Монстат.
Износът е с обем от 576,6 млн. евро за периода, като отбелязва ръст от 69,9% на годишна база. Вносът се увеличава с 44,2% до 2,94 млрд. евро.
„Стойността на износа представлява 19,6 % от стойността на вноса, спрямо 16,6 % през съответния период на миналата година“, се казва в прессъобщение, публикувано от Монстат.
Според статистическите данни по-голямата част от износа, осъществен през този период, е на електроенергия на стойност 140,2 млн. евро.
Най-голям дял във вноса имат моторните превозни средства за 180,6 млн. евро.
По-голямата част от стоките, изнесени от Черна гора, са били за Сърбия, Швейцария и Босна и Херцеговина, докато по-голямата част от вноса за Черна гора идва от Сърбия, Китай и Гърция.
По-голямата част от външнотърговския обмен на Черна гора е със страните от Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) и с Европейския съюз.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)