Изложба на стъклени коледни играчки ще бъде открита в Чешкия център в София. Експозицията е озаглавена „Дизайнът на Коледа?!“ и ще бъде представена на 6 декември, съобщават организаторите.
По проекта работят кураторката Адела Помоти и графичнияj дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на Област Либерец. Изложбата представя селекция от изделия на чешки дизайнери и фирми. Тя предлага и своеобразна екскурзия в историята на коледното украшение.
Два дни след показването на експозицията в столицата, друга изложба със стъклени коледни играчки ще бъде представена в Пловдив. Тя носи заглавието „Christmas treasure“ и ще бъде подредена в Балабановата къща. Специална част в нея заемат перлени коледни украшения от Поникла, които имат специфична производствена технология, прилагана само в Чешката република. През 2020 г. те са вписани в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО).
Експозицията е част от традиционния артистичен форум "Светлина и надежда в Стария град" в Пловдив и се реализира съвместно с почетното консулство на Чешката република в Пловдив, Музей на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу и Общински институт „Старинен Пловдив". Куратори на изложбата са Дагмар Хавличкова и Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу.
Събитията се организират съвместно с Посолството на Чешката република в София в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС. / ГН