Националният исторически музей (НИМ) е бил домакин на семинар на тема „Средновековно крепостно строителство – ландшафти и архитектурни похвати“, в рамките на проект „Проучвания на цитаделата на крепостта Кокалянски Урвич 2022“, реализиран с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, съобщиха от екипа на НИМ.
Събитието е свързано с разкриване, опазване и социализиране на недвижимото културно наследство, като има за цел да популяризира новата част от парк Панчарево, както и последните открития от археологическия обект. 
Семинарът започна с изпълнение на Бистришките баби на народната песен за опожаряването на Урвич „Сън сънила Софийска царица“. Участие с доклади са взели проф. Николай Овчаров, който е представил пред аудиторията историята на проучванията на Kокалянската крепост в периода до 2016 г.
Един от познавачите на многовековната история на българската архитектура и строителство проф. арх. Николай Тулешков е направил своеобразен обзор на пътищата и пътните съоръжения, като е разкрил детайли за пътните връзки на Балканите и мястото на Кокалянски Урвич, като пазител на Сердика и по-късно на Средец. Археологът Филип Петрунов е представил най-новите резултати от проучванията на цитаделата в крепостта Кокалянски Урвич.
На семинара са присъствали студенти и преподаватели от Софийски университет "Св. Климент Охридски", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и Нов Български Университет. Представените резултати и находки са били изложени на постери и витрини, специално подготвени за форума. 
Кокалянски Урвич е единствената крепост, достъпна на софиянци, с доказан хоризонт от периода на Второто българско царство. Намира се между планините Витоша, Плана и Лозенска и е разположена върху хълм наричан „Средобърдие“, извисяващ се над меандрите на р. Искър. Тази крепост се явява част от културното наследство на София. Топонимът Урвич се споменава за първи път в хроники от ХIV век, свързани с отбраната на Втората българска държава, а също така и в Паисиевата „История славянобългарска“.