Общо 50 милиона лева ще получи Русе за саниране на жилищни сгради. Това става ясно от публикуваните от Регионалното министерство насоки за кандидатстване по програмата, която ще бъде финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост. Документът е обнародван за обществено обсъждане и е възможно някои параметри да бъдат променени. Сроковете за кандидатстване обаче са доста скъсени, а за първите финансирането ще бъде 100% безвъзмездно, така че подготовката следва да започне отрано. Парите са повече отколкото при предишната програма за саниране, когато бяха финансирани проекти за около 40 милиона лева. Но че и още 50 милиона няма да стигнат за всички блокове в Русе е пределно ясно.
Допустимите дейности, за които може да се иска финансиране са 
подмяна на дограма, външна изолация, осветление в общите части, изграждане на възобновяеми енергийни източници - слънчева енергия, вятър, геотермална енергия и др.
Финансират се също разходите за изготвяне на техническо обследване, технически паспорт и енергийно обследване. Те се възстановяват, без да е необходимо да се предоставят разходооправдателни документи за одобрените проекти за изпълнение на инвестиции.
Недопустими за финансиране дейности са подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти, подмяна на асансьори с нови или втора употреба, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти, Изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата, ремонт и подмяна на ВиК инсталации. 
Ще се санират сгради, които са проектирани преди 26 април 1999 година. Най-малко 60 на сто от разгънатата застроена площ трябва да се заема от жилища, самостоятелните обекти са най малко четири и принадлежат на повече от един собственик.
Решение за кандидатстване по процедурата трябва да се вземе с 
мнозинство не по-малко от 67% от идеалните части от цялата сграда
Предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация. Общината е водещ партньор по предложението и ще изпълнява функциите по неговото административно и финансово управление, както и отчитането му. Общината сключва договор с дирекция „Жилищна политика“ на МРРБ от името на крайния получател на средствата. Тя избира и изпълнители на проектите с обществени поръчки.
Минималният размер на средствата за един проект е 100 000 лева, а максималният - 6,5 млн. лева. На първия етап от програмата не се изисква съфинансиране от крайния получател на средствата и безвъзмездната помощ е 100%. Шанс да не платят нито лев за санирането имат сдруженията, подали заявления до 15 февруари 2023 година. Във втория етап от изпълнението от крайните получатели ще се изисква съфинансиране от 20%. Срокът за кандидатстване е 31 март 2023 година. Разходите са допустими за финансиране, ако са направени до 30 юни 2026 година. 
Одобрените проекти на сдружения по Националната програма за енергийна ефективност, за които не достигна финансиране и чакаха с готови проекти,
ще трябва да прекратят сключените договори за безвъзмездна помощ с Българската банка за развитие, ако искат да кандидатстват по настоящата процедура
За да кандидатстват за финансиране, живеещите в един блок трябва да са регистрирали сдружение при условията и по реда на Закона за управление на етажната собственост и да представят комплект документи - документ за регистрация на сдружението, документи удостоверяващи взетото от общото събрание на етажната собственост решение за кандидатстване по процедурата, партньорско споразумение, формуляр за кандидатстване, декларация за съответствие с изискванията по процедурата при кандидатстване, обследване за енергийна ефективност, придружено от сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация и доклад от обследването, обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт, техническа документация съгласно. Насоките за кандидатстване, декларация за държавни/минимални помощи и контролен лист за самооценка съгласно „принципа за ненанасяне на значителни вреди“.
След санирането сградите следва да постигат клас на енергопотребление „В“ или по-висок. След изпълнение на мерките 
в многофамилната сграда трябва да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия
За да се изчисли колко е това спестяване се прави енергийно обследване на сградата преди и след санирането. След приключване на строително-монтажните работи ще се изготви независима експертна оценка от сертифициран енергиен одитор, която да докаже потреблението на първична енергия и постигнатите спестявания от обновяването. Ако не е постигнато минимум 30% спестяване на енергия, както и клас на енергопотребление „В“, всички получени средства  подлежат на възстановяване.
Всеки проект получава определен брой точки съгласно няколко критерия, въз основа на които се изготвя тяхното класиране. 
Сред критериите са:
процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична енергия, очаквано годишно намаляване на емисиите въглероден диоксид, ефективност на инвестицията - необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична енергия в kWh на годишна база (лв./kWh/г), Целесъобразност на инвестицията (брой на самостоятелните обекти в сградата), ниво на ангажираност (процент на идеалните части, подкрепили проекта при гласуването на общото събрание) и Постигнато ниво на подобрение, където допълнителни точки се дават ако сградата е достигнала клас на енергопотребление „А“, внедрен е възобновяем енергиен източник или проектът допринася за общия архитектурен облик на града.