Знанието как се разпределя стойността в световните хранително-вкусови системи би направило много по-лесно оптимизирането и трансформирането им. За да допринесе за необходимата база от доказателства, Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) съобщи, че разработва нов набор от данни, за да проследи как ресурсите протичат в икономиката и да оцени колко от тях се озовават в селскостопанския сектор.
Новият домейн на хранителната верига вече е наличен на портала на FAOSTAT. Той има за цел да раздели националните разходи за храна от крайните потребители през различните етапи на веригите за стойност на хранително-вкусовата промишленост, следвайки подхода "Хранителен долар", въведен от Службата за икономически изследвания (ERS) на Министерството на земеделието на САЩ (USDA). ФАО, Университетът "Корнел" и ERS обединиха усилията си, за да адаптират и разширят подхода на USDA, с цел по-добро разбиране на мащаба на ролята, която играе посредничеството на хранителната верига след прибиране на реколтата, като преработка, съхранение, транспорт и продажба на едро.
Новият домейн на FAOSTAT, който непрекъснато ще разширява обхвата, съдържа информация за 65 държави от 2005 г. до 2015 г. Той показва, че около 20 процента от разходите за храна у дома се натрупват от фермера, около една четвърт от преработката и почти половината от търговията на дребно и търговия на едро.
Междувременно само около 6,7 процента от потребителските разходи за храна извън дома се трупат на фермера. Тази цифра дори постоянно намалява, което подчертава необходимостта да се обърне внимание на измерението "след излизане от фермата" на веригите за стойност на храните.
За сравнение, фермерите в САЩ печелят 14,5 цента за всеки потребителски долар, похарчен за местно произведени храни, и шест цента за всеки долар, похарчен за храна извън дома.
Последователните данни от този вид са от ключово значение, наред с други политически програми, за стратегическия анализ на капацитета за генериране на заетост в рамките на цялата хранително-вкусова система.
Новият домейн на FAOSTAT бележи важна и сложна промяна към преместване на събирането на статистически данни и анализа от фокуса върху селскостопанския сектор към системите за хранително-вкусовата промишленост като цяло, каза Хосе Розеро Монкайо, ръководител на отдела за статистика на ФАО. Друг пример е новаторската работа, която FAOSTAT извършва по отношение на емисиите на парникови газове във фермата за формиране на спектър.
Осмисляне на данните
Делът на фермера за храна далеч от дома, най-динамичният сектор на хранително-вкусовата промишленост, варира значително по света, от по-малко от 0,5 процента в Сингапур до 25 процента в Индия.
"Обикновено, докато ставате по-богати, супермаркетите и преработвателите на храни придобиват много власт спрямо фермерите и тези данни илюстрират това", каза заместник-директорът на статистиката Пиеро Конфорти.
Всъщност делът, който се натрупва за фермерите, е отправна точка за получаване на основни прозрения. Например делът на стопанството в хранителния долар може да бъде по-висок, когато селското стопанство произвежда много плодове с висока стойност и градинарски продукти. И ако делът на земеделските стопанства намалее поради цялостното икономическо развитие в дадена страна, това може да бъде добре дошло развитие, което вероятно ще повиши стойността на суровините във фермите за храна далеч от дома, тъй като хората имат по-голяма готовност да плащат.
Текущият набор от данни постоянно ще се актуализира и разширява към повече държави, извличайки повече данни, които са достъпни по целия свят. В момента наборът от данни задължително включва широки категории, които могат да обхващат екзогенни елементи като тютюн, докато повечето настоящи измервания на дела на храната извън дома включват такси за настаняване или свободно време.
Въпреки ограниченията на покритието и неизбежните закъснения във времето засега, отварянето на домейна бележи значителна стъпка напред в приемането на по-широка гледна точка, която обхваща процеса, водещ от първичното производство до консумацията на храна като цяло.