На 1 декември Плевенска филхармония, Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и едни от най-добрите джазови музиканти - Живко Петров – пиано, Христо Йоцов – барабани, Димитър Карамфилов – контрабас, Михаил Йосифов – тромпет, ще представят концерт-спектакъла "Световното кино в музика“ („Светът на киното в музика“) във Видин (Спортна зала „Фестивална“, 19 часа), съобщиха организаторите на събитието.
„С огромно удоволствие ви известяваме за предстоящия ни концерт във Видин, с който тържествено ще закрием тази толкова успешна за Плевенска филхармония и всички нас година. С този концерт ще отпразнуваме края на турнето ни за 2022 г. и началото на коледните празници.“ Това каза за Българска телеграфна агенция (БТА) Хилда Казасян, инициатор на проекта, с който екипът й обиколи страната.
Представянето на програмата "Да послушаме кино" с едни от най-популярните теми от български филми препълни големите сцени в България и грабна приза "Кристална лира" за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство. Това вдъхнови екипа на Хилда Казасян и музикантите решиха да продължат своето музикално пътешествие с музика от световното кино. Концертът "Световното кино в музика“ включва познати филмови мелодии от "Модерни времена", "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена", „Междузвездни войни“, едни от най-известните анимационни филми и много други вечни мелодии в аранжименти, сътворени от Христо Йоцов и изпълнени от Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Възлова роля за силното въздействие на пътешествието в света на киното и музиката има и мулитимедията, подготвена специално от Васил Къркеланов, който е и режисьор на спектакъла.
На 23 февруари 2023 г. турнето на екипа на Хилда Казасян с проекта "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика“ започва отново.