Работата на галериста не е само търговия, в нея има и оценка, меценатство, психология, сподели пред БТА Август Иванов от галерия „ЖарАрт“, където бе открита първата самостоятелна изложба на художника Росен Дончев във Варна. Той смята експозицията със заглавие „Остров“ за високо вдигната летва и едно ново начало за своята галерия, която съществува само от две години и половина. За 2023-а е планирал да покани много качествени творци, както и да развие сайта на галерията, сподели още той пред БТА. Надеждата му е повече варненци да я припознаят като място за срещи и разговори. 
„Изложба не се прави за печалба или за туристите през силния сезон, тя се реди когато авторът, когото представяме, е готов. Важна е неговата енергия, той е нашето богатство“, споделя възгледите си Август Иванов и добавя, че друга важна част от работата им е да поканят хората, които ще оценят колекцията, защото всички гледат, но малцина виждат картините. 
Той има пример и за важността на психологическия нюанс в дейността на галеристите. Наскоро е насърчил самоук художник от Варна да запише да учи висше образование в областта на изобразителните изкуства. Заедно със свой колега дали висока оценка на творбите на начинаещия автор, а с тяхна помощ негови работи вече са реализирани в чужбина сред ценители. Художникът повярвал в себе си и решил да се посвети на професията, разказа Иванов.
Той има опит и с галерия в морски курорт, където се отчита висок интерес от туристите, най-вече румънци, но там, според него, става дума за търговия и за съвсем друго отношение към изкуството. Високото ниво в наши дни се поддържа основно с онлайн продажби, чрез които се достига до платежоспособни и сериозни ценители и колекционери, при които се реализират качествени произведения на български художници, споделя варненският галерист.