Сръбският премиер Ана Бърнабич се срещна тази сутрин в Букурещ с румънския си колега Николае Чука, а след това ще участва в Среща на лидерите от Мюнхен - формат на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще събере в румънската столица над 50 участници на най-високо ниво, предаде агенция Танюг.
На срещата ще бъдат обсъдени последиците от руската агресия срещу Украйна, а Бърнабич ще участва и в кръгла маса за свързването в Западните Балкани, съобщава Танюг. Освен Бърнабич, в срещата ще участват специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, специалният пратеник на Германия за Балканите Мануел Сарацин, върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит, словенският външен министър Таня Файон и др.
Мюнхенските лидерски срещи са специален формат на Мюнхенската конференция по сигурността, на която се обсъждат актуалните предизвикателства и международната политика за сигурност. Срещите се провеждат веднъж или два пъти годишно в различни столици по света. Миналата година срещата се проведе във Вашингтон, а сега за първи път събитието се провежда в Югоизточна Европа, отбелязва Танюг.
Бърнабич започна визитата си в Букурещ вчера със среща с бизнесмени. Стокообменът между Сърбия и Румъния миналата година е над два милиарда евро, отбелязва агенцията.