Международен дискусионен форум "Перспективи и технологии в енергийните мощности" 2023-2027 ще се проведе в София на 28 ноември 2022 от 09:00 часа в "Launchee space", ЦУМ - 1 етаж. Това съобщиха организаторите от Български енергиен и минен форум,Камара на енергийните общности в България, Агенция за устойчиво енергийно развитие, Българска браншова камара "Умни мрежи".
Това е първа по рода си конференция на тема, свързана с тематиката на енергийните общности в страната, броени дни преди синхронизацията на българското законодателство, внасянето на промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, транспонирането на директива 2018/2001 – за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници, се посочва в съобщението.
Засегнати ще бъдат всички важни теми, юридически механизми за реализация, технологии, синергията на българските институции съвместно с частния бизнес и потребителите за реализация на целите във връзка с интегрирания план в областта на енергетиката и климата на България за 2021-2030 г.
Дискусията си поставя за цел да идентифицира приоритетните въпроси, които обществото и институциите трябва да решат през следващите месеци, за да се осигури бързо развитие на общностите за възобновяема енергия и гражданските енергийни общности, както и най-благоприятните за страната модели на енергийно сдружаване на потребителите.
В събитието участват водещите експерти от различни области, свързани с енергийните общности, които заедно ще очертаят съвместния път на развитие по тези теми.