Държавата трябва сама да прецени алгоритъма как и с какви мерки да се достигне до намаляване на вредните емисии. Това каза в предаването „Защо, г-н министър?“ на бТВ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.
„Планът за възстановяване и устойчивост безспорно е определил ангажименти, има реформа, която е в сектор „Енергетика“ и тя включва два аспекта на мерки. Едната е свързана с намаляване с 40% на емисиите от електрическите централи спрямо 2019 г. към 2026 година. И втората е приемане на законодателен пакет от мерки, който трябва поетапно да определи по план график кога трябва да бъдат най-късно затворени централите, които работят на въглища, и освен това да се определи какви са таваните, които те трябва да спазват“, обясни министър Карамфилова.
Тя уточни, че в Плана за възстановяване е записано, че трябва да се намалят емисиите, отчетените като въглероден диоксид, спрямо 2019 година.
Има няколко ключови елемента, които трябва да уточним. Единият от тях е за абсолютната стойност на тези въглеродни емисии. Ние направихме допълнителни сметки и има въпросителни, на които търсим отговори и ще ги намерим – как е сметната стойността, спрямо която трябва да се намалят тези емисии, коментира Карамфилова.
Прилагането и достигането на 40% е въпрос на национално решение. И тук визирам втората мярка, свързана с поетапността и това до 2038 г. какви мерки трябва да предприеме държавата, така че да достигне въглеродна неутралност, посочи още министърът.