Тъй като горските пожари пораждат все по-голяма загриженост по света, един специален дрон, летящ над израелските гори, може да бъде решението. Дронът "Тиншемет" (Tinshemet - на иврит за птицата забулена сова) има система за термично изображение, която не само осигуряваДронът "Тиншемет" (Tinshemet - на иврит за птицата забулена сова) има система за термично изображение, която не само осигурява ранно предупреждение за израелските войници, но се оказва полезна и по други неочаквани начини.
„Ние го наричаме "Тиншемет", защото вижда всяко малко нещо, което се случва в района точно отгоре“, обяснява Хаим Теперберг, изпълнителен директор на Keren Kayemet LeIsrael-Ewish National Fund (KKL-JNF). Това е организация с нестопанска цел, специализирана в развитието на израелската територия, глвно в залесяването. „Днес "Тиншемет" наблюдава горите в цялата земя на Израел“, ден и нощ, казва той.
Горските пожари по света са нарастващо предизвикателство през последните години. Годишен доклад за горските пожари, публикуван на 31 октомври от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, установи, че 5500 квадратни километра земя в Европейския съюз са били изгорени през 2021 г., което я прави втората най-лоша година за пожари, откакто се проследяват данните. Италия беше най-пострадалата страна, на която се пада една четвърт от опожарените площи в ЕС.
2022 година не беше по-приятна и за САЩ. Според Националния междуведомствен противопожарен център (НМПЦ), федералната агенция за гасене на пожари в дивата природа 61 390 горски пожара са изгорили 7 251 835 акра тази година. НМПЦ подчертава, че тази година вече е над средното за 10 години от 6 859 200 опожарени акра.
Горските пожари в ерусалимските хълмове през август 2021 г. унищожиха над 6100 акра и струваха на израелските данъкоплатци 34 милиона шекела (9,9 милиона долара). Служители на JNF казаха след това, че възстановяването на горите ще отнеме 25-40 години.
Горските пожари обикновено се причиняват от лагерни огньове без надзор, изгаряне на отломки, искри, причинени от механични неизправности, удари на мълнии, небрежно изхвърлени цигари и умишлен палеж. Камерата на "Тиншемет" работи в тандем с друга камера, кацнала на върха на 10-метрова мачта. И двете имат възможности за термично изображение, които откриват източници на топлина с по-висока температура от околната среда. Според Теперберг системата може дори да засече запалване на цигара на разстояние няколко километра.
Благодарение на технологията на "Тиншемет" персоналът на JNF „може да сканира територия от десетки квадратни километри и да предотврати незаконно изхвърляне на отпадъци, неразрешено пресичане на границата на земя, която се намира на границите на Израел, вандализъм, палежи и дори естествени горски пожари“, каза Теперберг.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)