Вицепрезидентът на Гана д-р Махамуду Бавумия обяви началото на проекта Социално сближаване на северните райони на Гвинейския залив (SOCO) в столицата на Горната Източна област Болгатанга.
Проектът е многонационален кредитен механизъм на стойност 450 млн. щатски долара, който ще се осъществи в Гана, Кот д'Ивоар, Того и Бенин с цел да се окаже подкрепа на северните части на страните в Гвинейския залив, които страдат от нестабилност поради продоволствена несигурност, климатични промени, конфликти и насилие.
Министерството на местното самоуправление, децентрализацията и развитието на селските райони, в сътрудничество със съответните заинтересовани страни, ще изпълни проекта в 48 области в областите Горна Източна, Северна, Горна Западна, Североизточна, Савана и Оти.
Отпуснатите от Гана 150 млн. долара ще бъдат използвани за изпълнението на проекта в 48-те района в шестте области. 
"Проектът е замислен и разработен така, че да се справи с последиците от разпространението на конфликти и екстремизъм от региона на Сахел, който е уязвим поради излагането си на въздействието на изменението на климата, да укрепи местните институции, да подобри икономическите възможности и да изгради обществено доверие", обясни вицепрезидентът.
Д-р Бавумия заяви, че проектът ще се съсредоточи най-вече върху общностите в Горна Източна област, която включва 15 общини и района, чиито жители, най-вече жените и децата, са изложени на терористични атаки. 
"По този начин проектът се фокусира върху справянето с въпроси, свързани с нестабилността, конфликтите и насилието.  
"Това е много важно, тъй като държавите по целия свят преследват стратегии за справяне с тези предизвикателства предвид очакваното влошаване на ситуацията, ако не се предприемат своевременно необходимите намеси".
Той предупреди изпълнителните агенции на проекта както на национално, така и на поднационално ниво, като заяви, че няма да се толерира забавяне на изпълнението.
Световната банка предоставя кредитния механизъм, допълвайки усилията на правителството за изграждане на устойчиви населени места чрез тези интервенции и за включване на партньорските служби.
 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)