Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов“. Церемонията по връчването на отличията се състоя в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков.
Наградата на Берова се присъжда за сериозни постижения във фотографското майсторство, творческия темперамент и силата на авторското послание, гласят част от мотивите на журито. „Изненадана съм от тази висока оценка. Наистина благодаря на журито за нея. Тя е много емоционална за мен не само заради това, че е присъдена от изключително авторитетно жури. Такава една висока оценка за това, което правя, има и още една емоционална стойност. И тя е защото тази награда за мен, всъщност, представлява едно потвърждение, че когато правиш нещо и влагаш в това, което правиш, цялото си сърце и душа, то в крайна сметка бива забелязано и високо оценено. И тъкмо това потвърждение някак си те кара да продължаваш и да не се отказваш“, коментира Берова.
Втора награда в конкурса бе присъдена на Красимир Кънев, а трета – на Илиян Илиев. Отличията бяха връчени от кмета на Самоков Владимир Георгиев. 
„Нашата идея е обвързана с историческата памет, да отдадем признание и почит на първия български фотограф – самоковецът Анастас Карастоянов. Искахме да придадем на наградата един дълбок смисъл и стойност, защото нейният патрон е положил основата на фотографията в България“, каза той по време на събитието. По думите му наградата е учредена като мост между настоящето и миналото.
Владимир Георгиев съобщи, че през следващата година ще бъде възстановена като къща музей Доспевската къща в Самоков, а част от проекта е създаването на автентично фотографско ателие от началото на 20-и век. „В името на историческата памет възложихме направата и на паметник на патрона на наградата. И се надявам от следващата година след церемонията по награждаването да положим цветя пред него“, добави кметът на Самоков. Автори на паметника на Анастас Карастоянов ще бъдат Маргарита Иванова и Спас Киричев.
Носителят на националната награда за фотографско изкуство за тази година е избран от жури в състав- проф. Красимир Андонов, доц. Александър Нишков и първият носител на отличието „Анастас Карастоянов“ Милан Христев. Те са направили и селекцията за изложбата, открита в галерията, като в нея са включени 78 творби на 38 участници, сред които на фоторепортера на БТА Мехмед Азиз, Владимир Янев, Богдан Стойко, Александър Иванов, Мерткан Хергюл, Недрет Бензет, Силвио Томов, Антония Маринова, Десислава Игнатова, Димитър Костов, Евгени Иванов, Иванка Янчева и др.
„Това е една представителна извадка на това, което се случва в българската фотография в момента. Самият регламент, който определя това да са само черно-бели фотографии, е много ценен, защото тази фотография е определена първо от една стилистика, която сама по себе си е един визуален език, който не всеки може да използва. Виждате, че тук всяка една от фотографиите е изключително въздействаща. Това, от което се водихме ние като жури, беше в селекцията да попаднат фотографии, които наистина са новаторски и които показват собствения поглед на автора. Показват владеене на визуалния стил и същевременно в тях да присъства и българското“, каза пред участниците и публиката председателят на журито проф. Красимир Андонов.
На събитието присъства и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той поздрави Община Самоков за това, че пази и умножава паметта за човека, без когото нямаше да имаме образите на Васил Левски, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Ангел Кънчев и др.
„Ние имаме най-богатият фотоархив в България. Дори не смея да назова точния брой снимки, защото в първоначалните статистики те се водят над 5 милиона, но заради бързия начин, по който се натрупват нови снимки, вероятно вече са достигнали и 7 милиона“, каза Вълчев и допълни, че архивът предстои да бъде дигитализиран по Плана за възстановяване и устойчивост, като така всеки ще има достъп до него.
Генералният директор на агенцията коментира, че тя ще разшири все повече екипа си от фоторепортери, като в обозримо бъдеще във всеки областен град на България БТА ще има щатни фотографи. Нов проект ще включва и заснемането на всички населени места в страната през различни сезони. БТА ще отвори национален пресклуб в Самоков през следващите седмици, съобщи още генералният директор на агенцията.