Проблемите за домашното насилие обсъдиха представители на институции в Ловеч. Това стана на работна среща в областната дирекция на МВР, съобщиха от полицията.
Поводът бе, че ежегодно между 25 ноември -  Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, до 10 декември – Ден на човешките права, се отбелязват 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Кампанията за първи път е организирана през 1991 г. от активисти от учредителния институт за глобално лидерство на жените и продължава да се координира всяка година от Центъра за глобално лидерство на жените. Инициативата е насочена към правителствата, гражданското общество, женските организации, младите хора, частния сектор, медиите и ООН за обединяване на усилията за борба с глобалната пандемия на насилието срещу жени и момичета.
В днешната среща участваха Цецо Рабаджиев, покурор от Районна прокуратура-Ловеч, комисар Венцислав Велев, началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР-Ловеч, инспектор Николай Недялков, регионален координатор по линия на домашното насилие, полицейски инспектор Марин Маринов, Златка Мачева, председател на Център „Отворена врата“.
Обсъдени бяха полезни практики, както и подобряване на механизма за институционално взаимодействие. Очертана беше необходимостта от създаването на единен регистър, в който да се вписва и обобщава информацията от всички институции по проблемите с домашното насилие. Участниците в работната среща бяха единодушни, че за проблемите с насилието трябва да се говори открито и да се фокусира общественото внимание върху тях. Само така би се постигнал желания ефект на превенция, посочват от полицията.
Според статистиката на МВР през 2020 г. в областта са били издадени 53 заповеди за домашно насилие, а за предходната година - 51.  От началото на тази година за защита от домашно насилие заповедите са 49.  По отношение на престъпленията в условия на домашно насилие през 2020 г. са образувани 12 досъдебни производства, през 2021 г. – шест, а за тази година до момента са седем.
Според предоставените на БТА данни от сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола“ от София, Варна, Бургас, Ловеч, Троян, Русе, Силистра, Търговище, Хасково, Димитровград, Перник и Дупница, от началото на 2022 г. над 1600 пострадали от насилие жени, деца и мъже са потърсили помощ, 122 извършители на насилие са били включени в програми за работа (индивидуални и групови). Над 180 молби за заповеди за защита са били придвижени, заведени са 55 дела по Закона за защита от домашно насилие, изготвени са 126 съдебни доклада.   
Алиансът за защита от насилие основано на пола - мрежа от 10 организации, работещи за защита на жените от насилие в България активно се застъпва за по-добра защита от насилие, допълват от сдружението.