Правилната профилактика и лечение на пчелите може да бъде предписана само от ветеринарен лекар. Това е гаранцията, че българският мед може да бъде с необходимото качество и няма да съдържа вредни вещества, каза за БТА д-р Антонио Радоев от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
Той подчерта, че системата за контрол, въведена от държавата, е сериозна и започва от начина на отглеждането на пчелите, обхваща медодобива, контрола на лекарствата и проби за остатъци в меда от използвани лекарствени вещества, а лаборатории за изследване на пчелните продукти има на територията на цялата страна.
„Фактът, че даден продукт е стигнал до законната търговска мрежа, означава, че производителят е регистрирал в БАБХ своя пчелин и местообитанието, където пчелите са го добивали“, посочи той и уточни, че това означава, че продуктът преди да стигне до потребителите е бил изследван, което се уточнява и на етикета.  
Всички препарати, свързани със здравето на пчелите, са контролирани и се предписват само от ветеринарен лекар, що се отнася до незаконното третиране, отговорността е на самите стопани и те подлежат на санкции, предвидени в законодателството, посочи той. По думите му, при установяване на мед, в който при лабораторен анализ има лекарствени субстанции над допустимите норми, от органите на БАБХ се унищожава.
Регистрираните пчелини в системата на БАБХ са близо 20 хиляди. Всички те подлежат на контрол и трябва да изпълняват Националната програма по здравеопазване при болести по пчелите, уточни д-р Марина Иванова- Поюжина, експерт от агенцията. Тя каза, че проблемите, свързани с отглеждането на пчели, са породени от промените в климата и от неправилното прилагане на нерегистрирани препарати или от подценяването на дадено заболяване.
Наблюдава се тенденция към нарастване на броя на регистрираните пчелини, посочи тя и уточни, че се увеличават и пчелните кошери, поставени в градски условия. Изследванията за качеството на меда, произведен в градска среда, отговаря на всички стандарти, посочи експертът.
Представителите на БАБХ бяха лектори в международен семинар на тема „Здрави пчели“ в Арбанаси, организиран от Българската академия по пчеларство.