Гръцките власти съобщиха, че са арестували седем египтяни, заподозрени, че са били част от екипажа на рибарско корабче с близо 500 мигранти, които бяха спасени край остров Крит по-рано тази седмица, предаде Асошиейтед прес.
Седемте египтяни бяха арестувани по подозрение, че участват в контрабанда на мигранти, след като предварително разследване ги идентифицира като предполагаеми членове на екипажа на кораба, съобщи днес гръцката брегова охрана.
Ръждясалият 25-метров кораб с мигрантите е отплавал от Либия към Италия с 483 души на борда, когато изгуби управление заради бурното море южно от Крит във вторник. Хората на борда подадоха сигнал за помощ и властите започнаха спасителна операция, като корабчето накрая бе изтеглено до Крит.  
Това е един от най-големия брой мигранти, пристигнали заедно в страната през последните години.
Според предварителното разследване, в което участва и ЕВРОПОЛ, мигрантите са платили на контрабандистите по 3000-4000 долара на човек, за да бъдат транспортирани до Италия, каза бреговата охрана. 
На кораба е имало 336 мъже, 10 жени, 128 момчета и девет момичета от Сирия, Египет, Пакистан, Судан и палестинските територии.
Гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис изпрати във вторник писмо до Европейската комисия с искане мигрантите да бъдат преместени в други страни от ЕС. Той заяви, че не може да се очаква Гърция и другите гранични държави от ЕС, където най-напред пристигат много мигранти в усилията си да достигнат до по-богатите европейски страни, “да поемат все по-голяма тежест, която е непропорционална на съответните им възможности“.