Градовете из цяла Словения ще бъдат огрени този уикенд от коледни светлини и ще се потопят в празничния дух, информира сайтът "Словения таймс".
На някои места като столицата Любляна и Марибор светлините ще светят по-малко часове от обикновено, за да се пести електроенергия.
Любляна ще включи коледното си осветление днес привечер с обратно броене на площад „Прешерн“. 
Украсата включва 50 километра коледни светлини, както и китайски фенери за украса на дърветата в парк „Звезда“, направени от ученици от начални училища.
За да се пести електроенергия, осветлението на места, където това е възможно, ще свети само десет часа на ден, а не денонощно. Градските власти очакват по този начин да намалят потреблението на електроенергия с около 40 процента.
Марибор, вторият по големина град в Словения, ще запали коледните си светлини на 1 декември и ще ги намалява яркостта им в 23 часа всяка вечер. През деня светлините ще са изключени, за да се пести енергия.
Част от осветлението ще се захранва от от слънчеви панели на покрива на компанията за електроразпределение в града или от енергия, произведена при карането на колело от местните жители.
Най-атрактивната новост в Марибор тази година, освен че празнуването на Нова година на открито ще се завърне, след като беше преустановено две години заради КОВИД-19, е 23-метровото виенско колело.
Коледните светлини в крайбрежния град Копер и Целе на изток ще светнат на 26 ноември. Копер  ще има ледена пързалка и зимното издание на гурме фестивала "Алкроке Истра" с традиционни ястия и напитки.
Недалеч от Целе, в парка „Мозирски Гай“ ще бъдат включени рекордните 1,7 милиона празнични светлини днес. Това светлинно шоу, наречено „Словенската коледна приказка“, ще може да се види до 8 януари.