Бизнесът в област Сливен показа сериозен интерес към процедурата „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза днес пред журналисти в Сливен служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Министърът и екипът му участваха в мобилна приемна във връзка с възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.
По процедурата за технологична модернизация има 37 подадени проекта за почти 12 милиона лева, съобщи Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра, който представи анализ на бизнес климата в област Сливен. Това показва добра активност от страна на местния бизнес, коментира той.
По отношение на вече отминалата Оперативна програма "Конкурентоспособност" за областта има 92 сключени договора на обща стойност 36 милиона лева. По процедурата за енергийна ефективност има 21 договора за почти два милиона лева, а по отношение на мерките за преодоляване на последиците от ковид пандемията има 511 договора на обща стойност почти 12 милиона лева. От Българската банка за развитие има финансирани 79 проекта за над 12 милиона лева. По отношение на дейността, която извършва Българската агенция за инвестиции, за областта има сертифицирани четири проекта за 411 милиона лева, разкрили 255 работни места.
В област Сливен има 7013 регистрирани фирми, 99.8 процента от тях са микро, малки и средни предприятия. Това ги прави допустими за почти всички процедури, които предстои да бъдат отворени, както на Плана за възстановяване и устойчивост, така и по отношение на структурните програми, посочи Красимир Якимов.
"Има достатъчен ресурс, служебният кабинет доказа, че е кабинет на действието, на ускорението", посочи министър Пулев. Осигурихме 14 милиарда лева по структурните програми и успяхме да активираме ПВУ", добави той.  Министърът каза пред участниците в приемната, че предстои предколедно да бъдат отворени още две процедури за малки и средни предприятия. Едната от тях е с фокус възобновяеми енергийни източници с бюджет 200 милиона лева, а втората - за научноизследователската и развойна дейност, на стойност 120 милиона лева.