Съд в Хонконг призна днес за виновен кардинал Джоузеф Цзън за това, че не е регистрирал вече несъществуващ фонд в подкрепа на участници в продемократичните протести в китайския специален административен район, и му наложи глоба от 4000 хонконгски долара (512 щатски долара), предаде Ройтерс.
90-годишният Цзън – един от най-висшите католически духовници в Азия, и още четирима души бяха арестувани през май от полицията в Хонконг. Някои западни държави разкритикуваха арестите, разглеждани като част от репресиите срещу инакомислещите съгласно наложен от Пекин закон за националната сигурност.
Според съда фондът, който вече е закрит, е "имал политически цели и следователно не е бил създаден само с благотворителни намерения". По делото освен Цзън бяха глобени и други петима човека, свързани с фонда.
Шестимата бяха обвинени, че не са регистрирали "Фонд за хуманитарна подкрепа 612", помагал на хора, арестувани при продемократичните протести през 2019 г., да си плащат съдебните и медицинските такси. И шестимата не се признаха за виновни.
Цзън, който е отдавнашен защитник на демократичните права и свободи и критик на Китайската комунистическа партия, настоя, че фондът е имал за цел да помага на хора в нужда.
По-рано Римокатолическата църква изрази тревога за безопасността на кардинала, но не отправи категорични критики срещу властите в китайския специален административен район.