Специалисти в Силистра смятат, че има необходимост от инициативи, свързани с превенция на домашното насилие. Започват посещения в местните училища с ученици на възраст от 14 до 18 години, съобщиха от Областната дирекция на МВР, след работна среща с участието на представители на дирекцията, Районната прокуратура и Женското сдружение „Екатерина Каравелова“.
По данни, представени пред участниците в срещата, в Областната дирекция на МВР през 2021 година са постъпили 46 заповеди за защита от домашно насилие, 31 от които са за незабавна защита. Жертви на насилие са станали 76 души – 64 жени, 5 мъже и 7 деца. Сред извършителите преобладават мъжете – 93 на сто -  на възраст от 30 до 50 години. Всички получени сигнали за домашно насилие се водят в специален регистър в Районната прокуратура.
Женското сдружение „Екатерина Каравелова“ е една от 11-те неправителствени организации, членуващи в Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. В Силистра към Женското сдружение работи Център за консултиране и превенция на домашно насилие, в който от началото на годината е оказана подкрепа на 23 души - жертви на домашно насилие, 17 от които насочени от полицията. През специализирана програма са преминали други 17 души, извършители на домашно насилие. Екипът е изготвил 19 молби до съда по Закона за защита от домашно насилие и една по Семейния кодекс, по които са издадени 13 заповеди за защита и 9 за незабавна защита.
Наскоро полицаи от охранителния състав на Районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан са преминали и специализирано обучение в рамките на проект „Център за консултиране и превенция от домашно насилие - Силистра“, реализиран от сдружението.