Официална среща между външните министри на Турция и Египет ще е следващата стъпка в нормализирането на отношенията между двете страни, съобщи турският в. "Хюриет", който се е сдобил с подробности от пътната карта, която ще бъде следвана в процеса.
Отношенията между Анкара и Кайро са обтегнати, откакто през 2013 г. египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, който тогава бе началник на отбраната на Египет, ръководи свалянето от власт на президента Мохамед Морси от "Мюсюлманските братя". Напоследък обаче Турция се опитва да поправи отношенията си с редица страни от региона, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе заснет преди дни как се ръкува с египетския си колега в Доха преди началото на Световното първенство по футбол.
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и неговият египетски колега Самех Шукри вече проведоха двустранни разговори покрай някои международни срещи. Сега се очаква да се проведе официална среща между двамата министри заедно с делегации, посочва вестникът.
Тази стъпка ще бъде последвана от взаимното назначаване на посланици. Понастоящем двете страни са представени на ниво шарже д'афер в съответните столици, твърди още изданието.
Пълна нормализация ще бъде постигната, след като назначеният турски посланик в Кайро връчи на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси писмо за доверие, адресирано до него от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 
Друга цел, предвидена в пътната карта, е да се увеличи търговията между двете страни, пише "Хюриет". Според източници двустранната търговия не е била засегната от политическото напрежение между Турция и Египет. Нейният обем обаче ще се увеличи още повече при пълното нормализиране на ситуацията.
След пълното нормализиране на обстановката двете страни възнамеряват да подпишат споразумение в областта на енергетиката, по което вече е работено в детайли. 
Наред с това, голяма турска компания подготвя важна инвестиция в Египет. Сведенията показват, че турските инвестиции създават работни места за 60 хил. души в тази страна.
Официални представители посочват и възможността да бъде подписано споразумение за морска юрисдикция между двете страни, което, по думите им, би отслабило "коза на Гърция в Източното Средиземноморие", пише "Хюриет".