Православната църква почита днес паметта на равноапостолния просветител и първи български епископ Св. Климент Охридски. Единственият столичен храм, построен в негова чест, е в софийския кв. "Люлин" и в него тържествено беше отбелязан празникът на неговия покровител с архиерейска Света литургия, съобщиха от Софийската митрополия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на патриарха, в съслужение с архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, със ставрофорен иконом Ангел Янъков - предстоятел на храма "Св. Климент Охридски", ставрофорен иконом Йоан Чикалов, иконом Дилян Цветков, протойерей Лъчезар Попов, протойерей Георги Янъков, със свещениците - Иван Иванов и Климент Тупаров, и с йеродякон Вартоломей.
Храмът бе изпълнен с вярващи, дошли да почетат един от най-големите български просветители. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовия смесен хор, с диригент проф. д-р Ванилия Кисьова. Много вярващи в края на богослужбата се бяха подготвили и пристъпиха за причастие със Светите Христови тайни. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо (ритуална храна за помен, която се състои се от варено жито и различни добавки - орехи, мед или захар и др).
В края на Светата литургия викарият на патриарха припомни равноапостолното дело на Св. Климент Охридски и сподели, че неговият живот, дело и служение завинаги ще бъдат пример за вдъхновение за всеки един от нас. Той наблегна на отдадеността на светеца на делото на Христовата проповед и на мисията му сред новопокръстения български народ.
"Ние сме благословени, че тук, в столицата на България, имаме храм, посветен на Охридския Чудотворец и светецът духовно прегръща всеки, който влиза в храма", каза в словото си епископ Поликарп. Той подчерта, че "Св. Климент беше пример на всички и за всичко. Той се прослави като книжовник, учител, наставник, и с това, че отдаде целия си живот на Бога".
Епископ Поликарп поздрави с храмовия празник предстоятеля на храма и свещениците, духовниците, певците и богомолците, а на свещеник Климент Тупаров, който в този ден чества своя имен и рожден ден, пожела здраве и благодатно служение.
От своя страна и от името на църковното настоятелство, предстоятелят на храма "Св. Климент Охридски" ставрофорен иконом Ангел Янъков приветства владиката с празника на нашия пръв учител и просветител, и подчерта колко е важно да бъдем заедно в молитва и единомислие.
Преди края на литургията, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, с офикията "протойерей" бяха отличени тримата свещенослужители от храма: свещеник Иван Иванов, свещеник Кръстьо Златев и свещеник Климент Тупаров. Епископ Поликарп им пожела достойно служение в мир и радост.
Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на храмовия празник на люлинската църква от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит.