Напрежението по време на втория мач на Иран на Световното първенство по футбол се повиши, като фенове, подкрепящи иранското правителство, тормозеха протестиращите срещу него, а охраната на стадиона иззе знамена, фланелки и други предмети, показващи подкрепа за протестното движение, обхванало Ислямската република, съобщи Асошиейтед прес.
Охраната на стадиона попречи на някои фенове да внесат персийски знамена отпреди революцията на мача срещу Уелс на стадион "Ахмад Бин Али". Други знамена бяха изтръгнати от ръцете им от проправителствени ирански фенове, които също така крещяха обиди към фенове, носещи тениски с лозунга на протестното движение, обхванало страната, "Жена, живот, свобода".
За разлика от първия си мач срещу Англия иранските играчи изпяха националния си химн преди мача, докато някои фенове на стадиона плачеха, свиркаха и дюдюкаха.
Националният отбор на Иран е подложен на строг контрол за всякакви изявления или жестове във връзка с общонационалните протести, обхванали страната от седмици.
Пред стадиона се разразиха словесни престрелки между фенове, които крещяха "Жени, живот, свобода", и други, които викаха "Ислямска република!".
Групички от мъже се събраха около три жени, които даваха интервюта за протестите пред чуждестранни медии на различни места извън стадиона, като ги прекъсвах, скандирайки гневно "Ислямска република Иран!"
Много от иранките, дошли да подкрепят националния отбор, изглеждаха притеснени, тъй като поддръжници на иранското правителство им крещяха на фарси и ги снимаха в близък план с телефоните си. 35-годишна жена на име Мариам, живееща в Лондон, която подобно на други ирански фенове отказа да каже фамилното си име от страх от репресии от страна на правителството, започна да плаче, когато крещящи мъже, надуващи вувузели, я наобиколиха и заснеха лицето ѝ. На лицето си Мариам беше изписала думите "Жени, живот, свобода". "Искаме само да привлечем внимание към арестите и към движението за правата на жените. Не съм тук, за да карам с някого, но хората ме нападат и ме наричат терористка", каза тя.
Мариам и приятелите ѝ носеха шапки с името на бившия ирански футболист Вория Гафури, който критикуваше иранските власти и в четвъртък беше арестуван в Иран по обвинение в разпространение на пропаганда срещу правителството. Мариам каза, че поддръжници на иранското правителство са свалили шапките от главите им.
Протестите в Иран започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември в ареста на нравствената полиция на страната и бързо прераснаха в призиви за сваляне на режима на Ислямската република. Според мониторинговата група "Активисти за човешки права в Иран" от началото на протестите са убити най-малко 419 души.