Германският писател и есеист Ханс Магнус Енценсбергер почина на 93 години в Мюнхен, съобщиха осведомителните агенции. Смъртта на автора на „Мавзолей“ беше обявена в петък от издателската къща „Зуркамп“. 
Издателството е в траур след кончината на Ханс Магнус Енценсбергер, се казва в съобщение на „Зуркамп“. Поет, есеист, биограф, редактор и преводач, той беше сред най-влиятелните германски интелектуалци в света.
Енценсбергер е съосновател на издателство „Зуркамп“.
Творецът е роден на 11 ноември 1929 г. в Бавария. Учи литература, езици и философия във Фрайбург и Париж. През 1957 г. публикува първата си книга с поезия – „В защита на вълците от овцете“. 
Енценсбергер е автор, винаги ангажиран със съвременни дебати. Неговите есета, поеми и романи представляват критика на германското буржоазно общество и на американския империализъм. През 2003 г. той е в основата на преиздаването на анонимните мемоари „Една жена в Берлин“ („ Eine Frau in Berlin“), които описват многобройните прояви на насилие от страна на съветските войници по време на престоя им в германската столица в края на Втората световна война.
Ханс Магнус Енценсбергер е лауреат на множество литературни награди в Германия и в цял свят.