Ново фототипно издание на антологията „Македония в песни“ ще бъде представено в Столичната библиотека. Събитието ще се състои на 30 ноември. За изданието ще говори проф. Светлозар Игов, съобщават организаторите от фондация „Лъчезар Станчев за поезия“.
Книгата включва произведения на 41 поети. Поместени са 36 творби на Иван Вазов, включително няколко от „Македонските сонети“. Сред останалите автори са Константин Миладинов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елисавета Багряна и Никола Вапцаров. Съставители на антологията са Лъчезар Станчев и Радослав Мутафчиев. Предговорът е написан от Александър Балабанов през 1941 г., когато излиза томът.
Новото фототипно издание е посветено на 115 години от рождението на Лъчезар Станчев. Към книгата е добавен послеслов от доц. Елка Трайкова.
„Македония в песни“, съставена от Лъчезар Станчев и Радослав Мутафчиев, е един от много добрите образци на българското антологийно изкуство. Тя създава богата колекция от творби, подбрани от шлифован литературен вкус. (…) Съставителите със замах прекрачват граници – между исторически периоди в литературния процес, между утвърдени и маргинални автори и творби, между естетически направления в името на автентичната панорама на стойностното и значимото в българската поезия, посветено на героите и мъчениците, на сложните политически игри, които през вековете разчертават съдбата на тези земи“, гласи част от текста на доц. Елка Трайкова за книгата. / ГН