„Демократична България“ ще подготвят и внесат проект на декларация, която осъжда Гладомора в Украйна в периода 1932-33 г. като акт на геноцид. Това се посочва в декларация на парламентарната група на коалицията, прочетена в пленарната зала от Стоян Михалев.
Ще подготвим и внесем проект на декларация, осъждащ умишлено предизвикания масов глад в Украйна през 1932-33 г. като акт на геноцид срещу украинския народ, заяви Михалев. Той поясни, че с приемането на тази декларация България ще даде силен знак на солидарност със справедливата кауза на Украйна и днес, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа.
Днес повече от всякога трябва решително да се обявим в подкрепа на възстановяването на историческата справедливост, да осъдим палачите и да почетем милионите невинни жертви на Гладомора, каза Михалев. Той допълни, че както и през 1932-33 г. , агресията на Руската федерация не се ограничава само до военни действия, а провежда целенасочена политика срещу мирното население на Украйна. 
Михалев заяви, че в началото на 2011 г. народни представители от Синята коалиция са внесли проект на декларация за възпоменание на Гладомора, която предвижда осъждането му като престъпление срещу човечеството. По думите му той е отхвърлен с гласуване на комисията по вероизповеданията и правата на човека. 
През 1988 г. Комисията на САЩ по въпросите на Гладомора в Украйна излиза със заключение, че Гладоморът от 1932-33 г. следва да бъде квалифициран като престъпление на геноцид, насочено към реализиране на съветската политика на тотално изтребление на украинския народ, каза Михалев и уточни, че това е първата сериозна стъпка, предприета на международно ниво, в посока осъждане на престъпленията на Съветския комунистически тоталитарен режим. През 2006 г. със специален закон Гладоморът е признат от Украйна за геноцид, извършен срещу украинския народ, а впоследствие - и от 16 други държави, заяви Михалев.