Може да се каже, че Европейският съюз все още изостава от своите конкуренти – Америка, Азия, във въвеждането на иновации в строителството. Това коментира днес ръководителят на катедра "Бизнес, инвестиции, недвижими имоти" в Икономическия университет във Варна доц. Тодор Райчев, който участва в 37-то издание на Международната научно-практическа конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост", която се провежда във висшето училище. Той обясни, че става въпрос за всякакви иновации – технологични, продуктови и други. Според него за постигането на устойчиво развитие трябва да се разчита на уменията и възможността да се правят колкото се може по-бързо и да бъдат успешно внедрявани иновации и иновативни проекти.
Сред факторите, които оказват влияние в сектора на строителството, доц. Райчев посочи новите концепции, свързани с преориентирането на линейното производство към кръгова икономика, към зелена трансформация, към енергийна ефективност.
Експертът каза още, че страната ни гони стандарта на Западна Европа и тенденцията за цените на имотите във времето е те да растат. Райчев уточни, че специално жилищата имат още марж на развитие нагоре. 
В научния форум участват широк кръг специалисти и експерти, каза още ръководителят на катедрата, която е организатор на конференцията. С доклади ще бъдат представени и три университета от Полша.