Съществени рестрикции за отпускането на банкови кредити на клиентите няма и не се очакват, каза днес за БТА Даниел Дечев, началник управление "Частно банкиране и заможни клиенти" в банка ДСК. Той е сред участниците в 37-ата международна научно-практическа конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост", чийто домакин е Икономическият университет във Варна. Организатор на форума е катедрата "Бизнес, инвестиции, недвижими имоти" в учебното заведение.
Лихвите у нас са стабилни, банковата система - също, и клиентите трябва да са спокойни, че финансовите институции във всеки момент могат да ги подкрепят, допълни Дечев. На въпрос дали има хора, които вече изпитват затруднения да покриват кредитите си, той отвърна, че не би казал такова нещо.
"Дали да се купува недвижим имот или не, е индивидуално решение и всеки сам трябва да прецени дали би се справил, ако тегли ипотечен заем", коментира още Дечев. Той уточни, че при предприемане на такава стъпка е добре клиентът да събере предварително информация и да се ориентира. "Като банка, когато някой има желание, ние го подкрепяме, но ако преценим, че надскача своите възможности, "охлаждаме" исканията му", обясни експертът.
За размера на най-търсените ипотечни кредити той обясни, че това зависи до голяма степен от района. В София, например, в момента под 100 000 евро трудно се намира имот, в другите градове е по-различно, обясни Дечев. И допълни, че съветът към клиентите е вноската им по заема да е най-общо 50 на сто от дохода им, което дава възможност всеки лесно да прецени колко пари би могъл да изтегли.