Българските представители в Европейския парламент (ЕП) се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права, съобщиха от пресцентъра на ВМРО - Българско национално движение. Това се случва след безпрецедентния акт на омраза със стрелба по българския културен клуб „Цар Борис III" в Охрид, уточняват от формацията.
След като вчера евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки призова за замразяване старта на преговорния процес със Република Северна Македония и настоя за спешни реакции, българските представители в Европейския парламент се обединиха около поставянето на въпрос до Европейската комисия с искане за устен отговор и дебат. Това е един от механизмите за предизвикване на актуален дебат по темата в залата на Европейския парламент, се посочва в съобщението
Ангел Джамбазки обръща специално внимание на стотиците актове на нарушени човешки права на българите в Македония, както и на поредицата от „инциденти“, свързани с поругаване на български културни центрове и институции там, посочват от ВМРО.
Евродепутатът и останалите представители на България в Европейския парламент изострят вниманието на европейските институции върху липсата на каквито и да било официални опити от страна на Скопие да преследва антибългарски прояви. Той дава и пример за това, че реално нищо от подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество  от 1 август 2017 година не се спазва.
По тази причина е и общото искане на българските представители в ЕП, в което се настоява да се обърне внимание на влошената ситуация с човешките права в Република Северна Македония.
По българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид беше стреляно в сряда вечерта. България очаква властите в РСМ да предприемат всички необходими действия за разкриване на престъплението, заявиха от МВнР вчера. За това призова и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей в интервю. Президентът Румен Радев определи нападението като абсолютно недопустим акт на агресия, която се насажда от десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите.