Турция има право да се защити от терористични атаки, заяви шведският премиер Улф Кристершон, съобщи Анадолската агенция. В отговор на въпрос в парламента от говорителката на Зелената партия Марта Стеневи, Кристершон каза, че трябва да се признае, че Турция е страна, която е била подложена на терористични атаки и има право да се защити от тероризма.
Той заяви, че останалият свят има основание да отчете, че терористичните атаки, които удариха Турция, са също толкова зловредни за Турция, колкото други терористични атаки, които засягат други страни.
Кристершон подчерта, че Швеция не трябва да бъде място, където хора, които по различни начини участват и финансират тероризма или свързаните с него дейности, намират убежище.
В неделя Турция стартира операция "Лапа-Меч", трансгранична въздушна кампания срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като разклонение на ПКК. Въздушната операция идва в отговор на терористичната атака на  оживения булевард "Истиклял" в Истанбул, при която бяха убити шест души, а 81 бяха ранени.
Турция изразява резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО с аргумента, че двете страни дават убежище на лица, свързани с терористична дейност на територията на Турция.