Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години, отчитат от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Това съобщават от Министерството на правосъдието.
За част от тях вече има издадени от съда ограничителни заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в кризисни центрове и с помощта на адвокатите водят дела за родителски права.
„Националното бюра за правна помощ организира срещи с местните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе създаване на пилотен координационен механизъм в защита на жертвите по полов признак. Така се синхронизира дейността на адвокатурата, МВР, съда, прокуратурата и социалните служби срещу домашното насилие“, информира председателят на НБПП Наталия Илиева.
Една от целите е всеки сигнал за домашно насилие, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да определи адвокат да отива на място и да консултира пострадалия.
Днес пред Съдебната палата в София ще се проведе протест срещу насилието над жени - „НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: Жени, Живот, Свобода!“.
По повод днешния Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, от Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ предлагат датата 29 ноември да бъде обявена от правителството на България за Ден за възпоменание на жените и децата, убити при домашно насилие.