Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват традиционния конкурс за изработване на сурвачка и рисунка, съобщават от пресцентъра на общината. В него могат да участват ученици от I до VII клас, разделени в две групи: I група - I - IV клас и II група - V- VII клас.
Сурвачките трябва да бъдат изработени от естествени материали, да са в българската народна традиция и да отразяват уменията на децата, да показват сръчност и познания за обичаите за красивите зимни празници в България.
Всяка творба трябва да бъде съпроводена с информация за трите имена на ученика, клас, училище, точен адрес и телефон. Сурвачките ще бъдат оценени от компетентно жури. Крайният срок за изпращане на творбите е 14 декември тази година в сградата на Центъра за подкрепа за личностно развитие на адрес: ул. "Захарий Княжески" 71 ет. 3.
Награждаването на отличените творби ще се състои на 22 декември от 14:00 часа в залата на Центъра.
През миналата година участие в надпреварата са взели над 200 ръчно украсени сурвачки, припомниха за БТА от пресцентъра на общината.
В българските традиции сурвачката е изработена от дрян, в нейното украсяване се преплитат символи за здраве, плодородие и берекет през следващата година.