Древни ръкописи, вековни икони, занаятчийство... Международният съвет на музеите (ICOM) публикува "Спешен червен списък на застрашените културни ценности" в Украйна, с цел да се бори срещу незаконния трафик, подсилен от руската инвазия, предаде Франс прес.
Със списъка ICOM се надява да предложи ефективна справка за идентифициране на ограбени и откраднати културни ценности в Украйна, когато започнат да се появяват през следващите седмици, месеци и години, се посочва в направеното прессъобщение.
Инициативата на международната мрежа от музейни професионалисти, която обхваща близо 140 страни, "идва в точния момент в борбата срещу незаконния трафик на украинско културно наследство - дългогодишно явление в региона, подсилено от руската инвазия".
"Действително скорошните доклади за масовото разграбване на Музея на изкуствата "Олексий Шовкуненко" в Херсон от руските войски, изтеглящи се от града на 11 ноември, показват, че тази заплаха е налице и се извършва систематично", продължава ICOM.
Списъкът включва ръкописи, датиращи от 13-и до 19-и век, древни религиозни икони, както и съвременни рисунки и картини от движенията на наивизма, авангардизма и социалистическия реализъм, занаятчийски предмети, костюми, бижута. 
За да се бори срещу незаконния трафик на културно наследство, Международният съвет на музеите, основан през 1946 г., си сътрудничи с организации като Интерпол и Световната митническа организация (СМО).
В Украйна ООН използва сателитни изображения, за да наблюдава унищожаването на културни ценности и наследство, причинено от руската офанзива. ЮНЕСКО, агенцията на ООН, която отговаря за културата, в края на октомври регистрира 207 културни обекта, повредени от началото на руската инвазия на 24 февруари. Това са 88 религиозни обекта, 15 музея, 76 сгради с историческо и/или художествено значение, 18 паметника и 10 библиотеки.