С арт акция в Княжеската градина днес от 17:00 ч. в София фондация „Четири лапи“ цели да провокира вниманието на хората към нехуманното отношение към животните. Инициативата "За кожата на едно ЖИВОТно" е насочена към запознаване на обществото с условията на отглеждане на норки, лисици, чинчили и други във фермите за ценни кожи.
От години работим по темата за затваряне на всички тези ферми, неслучайно логото ни е норка, каза за БТА Деница Славова, ръководител „Комуникации” на фондацията. Тя уточни, че по-дребни животни с мек косъм се отглеждат за направата на палта, шалове, шапки и друг вид продукти.  
За повече гласност на проблема "Четири лапи“ си партнира със Студио за документален театър „VOX POPULI. Ще бъде представен спектакълът „Кожа | Живот“, в който ще бъдат разказани няколко истории, свързани с животните, коментира Славова. Представлението е базирано на т.нар. вербатим техника, при която актьорите възпроизвеждат на живо гласовете на интервюирани от тях хора дословно, посочи също тя. По думите на Славова тази техника има по-голямо въздействие върху зрителя и цели да предизвика емпатия. Тя не разкри подробности какво точно ще бъде включено в спектакъла, но подчерта, че всички ще могат да го гледат безплатно. Представлението ще се играе от 17:00 до 20:00 ч. на всеки кръгъл час в културното пространство за съвременно изкуство „Контейнер VOX POPULI“ в Княжеската градина.
По време на арт акцията от "Четири лапи" ще призоват повече хора да се включат в подписката "Европа без кожи" (FurFreeEurope). Славова коментира, че целта е да се съберат 1 000 000 подписа за забраната за фермите за ценни кожи в Европа. Тя припомни, че у нас бившият министър на околната среда и водите издаде забрана за вноса и развъждането на норки заради вредата върху биоразнообразието, а Върховният административен съд е спрял предварителното изпълнение на заповедта. 
На 25 ноември се отбелязва и Световен петък без кожа.