Екип на Русенската католическа организация „Каритас“ осъществи вчера хуманитарна мисия на територията на военния почивен комплекс „Рибарица“, за да достави дарение за настанените там бежанци от Украйна. 
Два автомобила докараха в Рибарица от Русе близо 2 тона продукти: храни, облекла, нехранителни и перилни препарати, обувки и аксесоари. Част от тях са резултат от двуседмична дарителска акция „Топла зима“, реализирана от Каритас Русе в медии и социални мрежи. Десетки русенци показаха своята солидарност и подкрепа за хората, избягали от войната. Основните средства са осигурени от инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички Каритас организации в България с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.
В началото на акцията пред събралите се бежанци от войната своята подкрепа заявиха областният управител на Ловеч Светослав Славчев и заместник-кметът на Тетевен Борис Врабевски.
„Хуманитарната мисия на Каритас Русе беше реализирана, след като с нас се свързаха майки на деца, настанени в базата в Рибарица“, обясниха активистите на благотворителната организация. Жените положиха изключителни усилия да определят най-нуждаещите се и спешни случаи, изискващи подкрепа. „Благодарим ви, носите ни много ценни неща, нека има за тези, които най-много имат нужда. Радваме се, че в Каритас Русе и в България изобщо има толкова добри хора“, казаха украинските бежанци. 
30 момчета и момичета получиха различни комплекти с чисто нови облекла и обувки: якета, топли пуловери, ръкавици, шапки и шалове. Пакетите бяха подготвени от социалните активисти на Каритас Русе по предварителни списъци с точните размери, които децата носят. Цялата информация беше съгласувана с всеотдайните майки на малките бежанци. За 70 домакинства бяха осигурени хуманитарни пакети с хранителни и нехранителни стоки. 16 големи кашона едва събраха даренията от дрехи, обувки и аксесоари, които бяха предоставени на всички обитатели на базата.
137 възрастни и деца - повечето от град Николаев, от Одеския край и неколцина от столицата Киев са подслонени в момента в комплекса, съобщи управителката Лилия Недялкова. Сред тях са 68 деца и подрастващи на възраст от 1 до 18 години, има 19 пенсионери и 9 със специфични нужди - деца и възрастни.
Младежите от Спортното училище на Николаев са футболен отбор, за който се грижат двама треньори. Сред момчетата има такива, които са сами, родителите им са ги изпратили в България, за да ги спасят от ужасите на войната.
Хуманитарната мисия е плод на усилията на Каритас Русе да помага на нуждаещи се хора на територията на Никополска католическа епархия - Северна България. Осъществява се в резултат от публична дарителска акция на Каритас Русе „Топла зима“, както и в контекста на инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички Каритас организации в България с подкрепата на „Католически служби за помощ“.