Време е за поредната анкета на вестник „Утро“ и Община Русе за спортист на годината в Русе. Стартът на допитването ще бъде в понеделник /28 ноември/.
По утвърдена практика започваме с предложенията на клубовете. Те ще имат възможност да излъчат своите фаворити на базата на постигнатите през сезона резултати. Критериите са ясни - с приоритет ще са състезателите от олимпийските спортове. Най-отгоре на скалата трябва да стоят резултатите от световни и европейски първенства за мъже и жени. После номинациите ще бъдат предложени за разглеждане на русенските медии, които ще се признесат в анкетни листи как трябва да изглежда Топ 10 на годината. Поставеният на първото място спортист ще получава 10 точки, вторият - 9, третият - 8, и т.н.
Ще бъде дадена и по една награда в още две категории - за треньор номер 1 и приложник на сезона.
Срокът за подаване на номинациите е до 15 декември, достатъчно време за обмисляне на предложенията. И недостатъчно, защото опитът ни подсказва как представители на някои клубове бавят топката до последния момент.
Ще отворим една скоба - защо 15 декември? Защото двама състезатели по вдигане на тежести от клуб „Русе“ ще участват от 9-и на световното първенство в Колумбия. Нали в крайна сметка трябва да се отчетат и техните резултати. Не за първи път сме свидетели на световни първенства през последния месец на годината и винаги сме се съобразявали с такъв календар.
Предвид тези обстоятелства, крайните резултати ще бъдат факт след коледните празници. По всяка вероятност церемонията за връчване на наградите ще се състои около 10 януари.
И така - чакаме номинациите на познатия адрес: [email protected]