Дядо му е ковач. Баща му - локомотивен машинист. А той прави истинска световна техническа революция със създаването на първия автомобил с бензинов двигател и е един от символите на тази индустрия. Това е Карл Бенц, роден на днешния 25 ноември 1844 година. Една от най-известните му фрази е „Страстта да се изобретява няма край“. А най-лошата му прогноза е „Автомобилът е достигнал максималното си ниво на развитие“ - годината е 1920-а.
Днес името му стои на милиони екземпляри от една от най-добрите, престужни и успешни автомобилни марки - „Мерцедес-Бенц“, но как започва всичко?
Карл Бенц е известен с производството на първото превозно средство с двигател с вътрешно горене. Тази кола се нарича „Benz Patent-Motorwagen“ и е използвана за първи път от съпругата на изобретателя.
Автомобилът на Карл Бенц е оборудвана с двигател обикновена триколка, която използва петролно гориво. По това време вече са познати други задвижвания - с пара и с електричество. Да, електромобилите не са измислени от Илон Мъск! Но 
разцветът на мобилността идва с непознатото до този момент „впрягане“ на бензина
И Бенц получава първия патент за автомобил. Този патент е заявен на 29 януари 1886 година под номер 37435.
„Моторваген“-ът на немския визионер има двигател с работен обем 958 кубически сантиметра, чиято мощност е 0,75 конски сили и максимална скорост 16 километра в час. Разходите за производството му са 600 германски марки, еквивалентни на около 4000 долара днес.
Карл Фридерих Майкъл Вайлант, по-известен като Карл Бенц, е роден в Мюлбург - тогава самостоятелен град, днес част от Карлсруе, провинция Баден-Вюртемберг. Името на майка му е Жозефин Вайлант, а на бащата, локомотивния машинист - Йохан Джордж Бенц. За жалост Йохан Бенц умира от пневмония, когато Карл е още много малък поради пневмония. По-късно изобретателят сменя името си в памет на покойния си баща.
Сведенията за ранните години от живота на Бенц са оскъдни. Известно е, че през 1871 година той основава компания за продажбата на строителни елементи. След това се жени за Берта Рингер, която по-късно ще стане първият човек, който ще управлява автомобила му. Двамата имат пет деца: Клара, Ричард, Тилда, Елън и Йоген.
Първите познания за превозните средства на Бенц са за велосипедите
Интересът към тях го води в работилница за ремонт на колелета в Манхайм, където се запознава с Фридрих Вилхелм и Макс Роуз. През 1883 година тримата основават компанията „Бенц & Сие“ за производството на промишлени машини.
„Бенц & Сие“ расте завидно бързо. В годината на създаването си започва да разработва серия от индустриални газови двигатели. Бенц вижда перспективата в тях, но и недостатъците им. Така стига до идеята да проектира едноцилиндров бензинов двигател, който по-късно ще постави на своя „Моторваген“. Прототипа инженерът създава със сътрудника си Томас Хардесен.
През 1886 година изобретателят подава молба за патент за триколесното си превозно средство „Benz Paten-Motorwagen“, което все още може да се види в музея в Мюнхен.
Днес всичко изглежда гладко и безоблачно, но в онези времена не е така. Докато Карл Бенц работи върху изобретението си, 
съпругата му Берта е принудена да продаде и последното си бижу, за да спаси семейството от глад
За капак полицията забранява на Бенц да шофира. Тогава съпругата му Берта се качва на моторната триколка, конструирана от съпруга й, и заедно с двамата си големи синове тръгва да обикаля Германия, за да възвести раждането на съвременния автомобил. Началото на историческото пътешествие е на 1888 година.
Новата кола пътува 106 километра, но това не е просто разходка, а демонстрация, чрез която практичната Берта показва на съпруга си, че изобретението му може да се превърне във финансов успех, ако хората открият колко е полезно и колко много са предимствата му пред обикновените карети с конска тяга.
Маршрутът на първия автомобилен екипаж е от Манхайм до Пфорцхайм. При изкачванията „изпитателите“
често слизат, за да бутат, тъй като моторът на първата кола е доста слабичък, не може да тегли и колкото един кон
Изпитанията продължават и при спусканията - единственото предно колело в триколката е доста нестабилно, буквално трепери от скоростта, а несъвършената ръчна спирачка едва успява да удържи тежащата 360 килограма моторна кола при слизане по наклон. На път за вкъщи Берта моли един обущар да облицова с кожа износените спирачни дискове. И така дава идеята за спирачните накладки. Някои дори твърдят, че Берта има голям дял в изобретяването на автомобила в тандем със съпруга си.
По онова време светът още дори не подозира каква автомобилна треска предстои. Между населените места няма истински пътища, да не говорим за знаци и указателни табели. За бензиностанции няма дори идея, бензинът се продавав аптеките, най-напред като средство за почистване.
През 1890 година, 
след дълъг анализ на знаменитото пътуване и на потенциала на моторвагена
Бенц влиза в съдружие с двама нови партньори. Единият е Фридрих фон Фишер, който по съвременната класификация става управител на прохождащото предприятие, а другият е Юлиус Ганс - мениджър продажби. Това позволи на Карл да се отдаде свободно на техническата част на автомобилите, да развива идеите си и да увеличава производството.
През 1893 година Бенц построява първата си четириколка, наречена „Benz Victoria“.
Година по-късно разработва „Benz Velo“ - модел, който служи като опора за направата на първите камиони през 1895 година.
До 1899 година изобретателят, с помощта на съдружниците си, успява да произведе 572 автомобила, което го прави един от най-важните производители на превозни средства в историята.
Същата година се появява и първият автомобил за състезания, проектиран от Бенц, който поставя началото на много успехи за марката в тази област.
През 1910 година Бенц основава „Suddeutsche Automobil-Fabrik“, разположена в град Гагенау. По-късно
двамата с партньора си Даймлер
започват процес на придобиване на сродни компании, който завършва през 1926 година със създаването на прочутия автомобил „Мерцедес-Бенц“.
Но да не забравяме и гения на друг германски инженер, разчистило пътя към създаването на първия автомобил. Две години преди Карл Бенц да го конструира, немският изобретател Николаус Аугуст Ото открива 4-тактовия двигател. В него горивната смес от въздух и бензин се възпламенява от електрическа искра, което прави възможно използваният дотогава газ за гориво да бъде заменен с доста по-лесния за транспортиране бензин.
Карл Бенц умира на 84-годишна възраст в град Ладенбург, близо до Манхайм и Хайделберг, на 4 април 1929 година. По ирония на съдбата напуска този свят след същото заболяване, което погубва баща му - пневмония.
По материали от интернет