Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО, когато види реални стъпки от тяхна страна в борбата с тероризма, както е предвидено в подписания през юни меморандум с двете страни. Това заяви днес пред журналисти Йомер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предадоха турските медии. 
Виждали сме много западни съюзници, които не държат на думата си (що се отнася до борбата с тероризма). Турция ще одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, когато види, че предприетите от тях стъпки за борба с тероризма са реални и достатъчни, каза Челик.
Подкрепяме разширяването на НАТО, добави той.  
Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.