Националната награда за фотографско изкуство "Анастас Карастоянов" ще бъде връчена на 26 ноември в Самоков. Събитието ще се състои в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, съобщават от Община Самоков.
Повече от 80 фотографи са изпратили свои творби в категориите за портрет, природа, спорт, улична и експериментална фотография. В журито членуват проф. Красимир Андонов, доц. Александър Нишков, Димитрина Андреева, първият носител на отличието „Анастас Карастоянов“ Милан Христев и кметът Владимир Георгиев. Те са избрали 38 участници и 78 творби за финалната изложба.
Определени са вече и победителите, като на първо място е класирана композиция от снимки, съобщават от Община Самоков в страницата си във Фейсбук. Авторите на трите най-добри произведения ще получат парични премии от 1000, 500 и 300 лв.
Националната награда за фотографско изкуство е учредена през 2017 г.  Целта е да се отдаде почит на самоковския фотограф Анастас Карастоянов, както и да се утвърди фотографията като съвременна и общодостъпна форма на изкуство и комуникация. / ГН