Датският кралски балет преустанови за неопределено време сътрудничеството си с базирания в Хамбург хореограф Джон Ноймайер заради спор за неговата версия на "Отело" от Шекспир, предаде ДПА.
Първоначално обявеното представление е свалено от програмата, след като танцьорите изразили несъгласие и разкритикували определени от тях като расистки стереотипи за африканците и чернокожите.
На мястото на "Отело" от началото на ноември трупата на Датския кралски театър изпълнява "Сън в лятна нощ" с хореография на Ноймайер .
Директорът на балета Николай Хюбе каза, че основният проблем с предварително планираното представление е в изпълнението на африкански танц от героя Отело.
Ноймайер каза пред ДПА, че преди репетицията за премиерата на "Сън в лятна нощ" се е опитал "за първи път открито и честно да обясни мнението си за решението" да бъде свален от програмата "Отело".
Хореографът защити позицията си, като обясни: "Въпреки че разбирам възраженията срещу рисуването върху тялото на танцьор, за да влезе в роля, не вярвам в цензурирането на хореографията заради отрицателно погрешно тълкуване на един човек".
Джон Ноймайер уточни, че миналата сряда е получил писмо по електронната поща, с което бил информиран, че Датският кралски балет няма да пристигне за честването на 50-ата годишнина от началото на работата му с Хамбургския балет. Освен това балетът му по Симфония № 3 на Малер няма да се играе отново в Копенхаген следващата есен.
"За съжаление, моята дълга, хармонична, ползотворна и приятелска връзка с балета, която датира от 60 години, сякаш приключи за момента", каза той.
Говорител на културната институция в Копенхаген обясни пред ДПА, че решението е взето заради "разлика във възгледа за това как трябва да изглежда сътрудничеството".
Все пак той опроверга медийни съобщения, че отношенията им ще бъдат прекратени напълно.