Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира поставените от Европейската комисия условия за продължаване на преговорите за членството на Сърбия в Европейския съюз, съобщи N1. 
На заседание на Европейския парламент в Страсбург вчера беше прието решението преговорите със Сърбия да продължат само при условие, че Сърбия приеме санкциите против Русия и направи значителен прогрес в реформите.
Вучич коментира днес, че снощи е разговарял до късно с Брюксел, като основната препоръка на ЕС към Сърбия е приемане на външната политика на ЕС по въпроса за войната в Украйна или ще бъдат прекратени фондовете за нея. Президентът допълни, че това не е официално решение на ЕС, а само препоръки.
Вучич добави, че това не е единствената препоръка на ЕС към Сърбия, а е станало въпрос и за официалното признаване на Косово от Сърбия.
„Ако молбата на 79 депутати на Европейския парламент е да признаем независимо Косово и това е най-голямата препоръка, това само потвърждава думите ми, че ако въведем санкции за Русия, утре ще ни потупат по рамото, а вдругиден ще се появи ново решение за нуждата от признаване на Косово“, каза Вучич.
Той подчерта, че е важна същината на текста на това решение и санкциите за Русия не са единственият въпрос.
„(Медиите) пропуснаха да ви прочетат, да прочетат на цялата нация, че трябва да признаем Косово, а аз питам всички тези хора, които говорят за добронамереността на Европейския парламент, които са се скрили, защо не уведомим народа какво искат от нас, а това, което искат от нас толкова много е по-страшно от това да въведем санкции – искат от нас взаимно признаване (с Косово)“.
Президентът заключи, че ще продължават да се вслушват в препоръките, но ще взимат решенията с уважение към народа.