Международна конференция събра в София медийните регулатори от Балканския регион, съобщават организаторите от Съвета за електронни медии (СЕМ). В събитието са се регистрирали представители на Албания, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Турция.
Както писа БТА, събитието бе открито от председателя на СЕМ Соня Момчилова. Последваха представяния на всички участници и презентация на СЕМ, след което форумът продължи при закрити врата. 
Участниците представиха конституирането, структурата и особеностите на регулаторните органи в своите страни, информират от СЕМ. Модераторът на панела "Изкуственият интелект в регулацията - предимства и рискове" - д-р Габриела Наплатанова, член на СЕМ, е подчертала възможността за противопоставяне на дезинформацията и езика на омразата с помощта на технологиите.
Гостенката от Каталунския регулаторен орган Моника Рюис е представила разработен модел на изкуствен интелект, който подпомага мониторинга при подбора на потока от информация, която трябва да се анализира. Дениз Гюлер е запознал участниците със системата за анализ на данни, с която работи турският медиен регулатор.
Владимир Петков (CEO Identix) е презентирал възможностите на изкуствения интелект в борбата с езика на омразата, а специалистът по киберсигурност Ясен Танев е поставил акцент върху етичните аспекти при работата с изкуствения интелект. Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов е очертал регулаторната рамка и очакваните промени в законодателството.
Форумът е продължил своята работа по темите дезинформация, медийна грамотност, регионални особености на регулацията; търговско слово за хазарт. /ДД