Възпоменателна изложба "Първият", посветена на Георги Стойков Раковски, ще бъде открита в Регионалния исторически музей в Плевен. Това съобщи за БТА Нели Станева, ръководител отдел "История на България 15 – 19 век".
Експозицията е създадена по повод 155 години от смъртта на Раковски и е съвместен проект на плевенския музей, Историческия музей (ИМ) в Котел и Регионалния исторически музей в Русе. 
В нея е включена гостуващата постерна изложба на ИМ в Котел със заглавие "Образ невъзможен", изработена през 2021 г. по повод 200-годишнината от рождението на Раковски. Тя показва богат документален и снимков материал, чрез който е проследен удивителния и изпъстрен с премеждия и обрати житейски път на българския революционер, подчерта Станева. 
Веществените материалите в изложбата са от фондовете на музеите в Плевен и Русе. Показани са старопечатни книги и периодични издания от Раковски, оригинални негови писма, възпоменателни картички, плакети и литографии. Централно място е отредено на копие на сабята му, която е притежание на РИМ-Русе. На нейния клин със златни букви е гравиран надпис "Сава С Раковски 1 май 1854 год.". 
Изложбата ще бъде открита на 1 декември във Второ изложбено фоайе на музея от 16:30 часа. Тя ще може да бъде разгледана до 25 февруари 2023 г.