Собственикът на веригата магазини за детски играчки "Хиполенд" Мариан Колев направи първата копка на търговски парк, който ще бъде изграден на мястото на бившия обувен завод в Добрич. По думите му инвестицията възлиза на "най-малко 15 милиона евро".
"Искаме на територията на бившия най-голям на Балканите завод за детски обувки да направим търговски център от типа "ритейл парк", който в последните години е по-предпочитано място за пазаруване от моловете. Една от главните причини е, че тук нещата са на открито, по-лесни са паркирането, влизането и излизането, а деловите хора все по-малко искаме да си губим времето в чакане по опашки. Смятаме, че това е добрата формула и за Добрич", допълни Мариан Колев.  
Комплексът ще бъде издигнат върху приблизително 37 дка площ, от които около 17 дка ще бъдат разделени в над 30 наемни обекта. От тях 22 обекта ще са големи – с площ между 500 и 2400 кв. метра. Върху останалите 20 декара ще бъде изграден паркинг за 440 автомобила, като мястото е подходящо и за събития. Върху покривите на всички обекти ще бъдат монтирани соларни панели. "Това е една допълнителна инвестиция, но пък е удоволствие, когато знаеш, че допринасяш за опазването на околната среда", каза Мариан Колев. По думите му "бизнес стилът на нашите строители е винаги, когато е възможно, да използват рециклирани материали, които замърсяват по-малко околната среда". В търговския парк ще работят "не по-малко от 400-500 човека", допълни той. 
"Много ни се иска това да бъде първият в България ритейл парк с кино и детски център на топ ниво. Поне едно от двете ще има; на мен ми се иска да ги има и двете. Иска ми се да има нови за града марки в различни браншове и заведения за хранене. Текат динамично преговори. Надявам се, че до 2-3 месеца ще бъдат ясни наемателите. Живот и здраве, през септември или октомври 2023-а ще режем лентички", сподели Мариан Колев. Според него Добрич е "силно подценен" като град.
"Голяма част от парите на добричлии отиват например във Варна. Според мен хората ще предпочетат да ги оставят тук, за да помагат и на своите съграждани, които ще работят в ритейл парка", допълни собственикът на "Хиполенд".
Първата копка направиха заедно Мариан Колев и кметът на Добрич Йордан Йорданов. "Намираме се на емблематично за нашия град място, което помним с носталгия от преди повече от 25 години. Но смятам, че ние, добричлии, и област Добрич винаги сме били адаптивни на времето. До ден-днешен си разказваме какво е било тук – над 2000 работни места. Но това беше в миналото. Нека да живеем днес и да развиваме града. Пожелавам успех на проекта. Благодаря, че ще откриете нови работни места и ще дадете шанс на нашите съграждани от града и областта, а защо не и от съседните области, да посещават това място. Защото през последните 25 години то беше един икономически паметник. От днес започва неговото развитие", каза Йорданов.
На събитието присъстваха още областният управител Здравко Здравков, председателят на общинския съвет Нивелин Радичков, общински съветници, инвеститори и представители на строителната фирма.