От 25 декември Окръжният съд във Варна започва информационна кампания за елиминиране на насилието срещу жените. В рамките на 16 дни във фейсбук страницата на институцията и в сградата на съдебната палата ще бъде представяна информация по темата. За БТА от съда уточниха, че кампанията се осъществява в партньорство с Българския фонд на жените.
На страницата на институцията ще бъдат публикувани визуални материали. Ще бъдат разказвани истински истории от съдебни дела, разглеждани от варненските магистрати. Посетителите в сградата на съда ще имат възможност да получат различни информационни материали по темата с насилието над жени, а всеки служител и магистрат, съпричастен към проблема, ще носи оранжева лентичка на дрехата си. Информационната кампания ще продължи до 10 декември – Международния ден за правата на човека.
В Окръжния съд се разглеждат делата за най-тежките посегателства над личността – убийства, тежки изнасилвания, блудства. Наблюденията на варненските магистрати сочат, че обикновено до убийството на жени се стига след продължил дълго време физически, емоционален и психологически тормоз. Цифрите показват, че за последните пет години в съда са постъпили седем дела за убийства на жени. При пет от тях престъпленията са извършени в дома на жертвите, най-често с особена жестокост. Като особено тревожен от съда посочват факта, че най-младият извършител на убийство е едва на 24 години.
По Закона за защита от домашно насилие, като въззивна инстанция, чиито решения са окончателни, Окръжният съд е разгледал за последните три години 129 дела. Само от началото на тази година те са 38 на брой.