Писателят Михаил Вешим описва живота си в романа „Химия на шегата“. Книгата ще бъде представена на 7 декември в Националния дворец на културата (НДК). Събитието е част от програмата на десетото издание на Софийския международен литературен фестивал, съобщават издателите от „Сиела“.
За тома Вешим се вдъхновява от автобиографиите на Бранислав Нушич, Уди Алън и Чарли Чаплин. Според издателите на „Химия на шегата“, авторът пише новата си книга, за да разкаже не толкова за себе си, колкото за своята мисия никога да не се взема твърде насериозно.
Вградена в разказа за живота на Михаил Вешим, читателите ще могат да научат повече от историята на 75-годишния вестник „Стършел“, както и за Радой Ралин, Георги Друмев, Мирон Иванов и Петър Незнакомов, които творят в редакцията му през годините. Авторът отговаря още на въпросите как се е появила идеята за романа „Английският съсед“, какво означава псевдонимът „Вешим“ и какво е било участието на сатириците в рушенето на тоталитарната система.
Михаил Георгиев Мишев, известен с псевдонима си Михаил Вешим, е български писател и сценарист. Син е на писателя Георги Мишев. През 1982 г. Вешим завършва Софийския университет, специалност журналистика. От същата година работи във вестник „Стършел“, където от 2003 г. заема поста главен редактор.
Автор е на стотици разкази и фейлетони. През 2002 г. негови разкази са включени в антология на световния хумор, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън. През 2008 г. Михаил Вешим, заедно със сатирика Васил Сотиров, получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“. Романът му „Английският съсед“ е една от двете български книги, номинирани за литературната награда на Европейския парламент.  / ГН